Lärande i arbete (LIA) - Tips till dig och företaget

Ivona Josipovic har gjort sin praktik som frontend-utvecklare hos oss och delar med sig av sina erfarenheter och ger tips och råd till andra praktikanter och arbetsgivare. Vi ser ett stort värde i att ge plats för praktikanter så att de får känna på yrkeslivet och praktisera sina nyligen inhämtade kunskaper. Dessutom ger det mycket energi och glädje att få umgås och lära känna nya hungriga och härliga människor. Stort tack Ivona för din tid här på Sublime och för att du bjussat oss på den ena nyttiga godsaken efter den andra!

Från en praktikants ögon - Ivona:

För cirka tre månader sedan påbörjade jag min praktik på Sublime. Som en person som bytt karriärväg och är passionerad inom frontend-utveckling och programmeringsvärlden var jag väldigt exalterad över att få arbeta med verkliga projekt och få uppleva hur det är att vara frontend-utvecklare. Det var en både lärorik och intensiv resa. Mina känslor varierade från överväldigad i början till nyfiken och inspirerad när jag väl fick kläm på det. Tiden flög förbi och nu är jag redo att ge mig ut på nya äventyr. Men innan det tänkte jag dela med mig av några insikter som jag har fått längs vägen och som kanske kan vara till hjälp för andra (blivande) praktikanter. Jag vill även passa på att lyfta några saker som jag tycker att företag bör tänka på för att underlätta för sina praktikanter.

För praktikanten

  • Praktiken är en del av din inlärningsresa, och ingen förväntar sig att du ska kunna allt. Våga ställa frågor. Ingen av oss är experter från födseln, och nyfikenhet är en uppskattad egenskap, så räck upp handen och fråga fritt.

  • Byggande på det första tipset kommer det andra. Gör en lista över ämnen som du vill förstå och bli bättre på och fördjupa dig i dem. Det kommer förmodligen att kastas runt många termer som du kanske inte förstår och teknologier som du inte är bekant med. Så, internet är din bästa vän.

  • Be om regelbunden feedback. Be om feedback och använd den som en möjlighet till personlig utveckling. Se till att feedbacken inte bara fokuserar på dina mjuka färdigheter, utan även inkluderar den tekniska kompetens som du bidrar med.

  • För tekniska praktikplatser är vilken kodgranskning som helst värdefull. Använd också den åtkomst du har till den kod som erfarna utvecklare har skrivit och observera hur de strukturerar saker, vilka lösningar de väljer och hur de optimerar för prestanda.

För arbetsgivaren

  • Jag skulle säga att tilldela en mentor är det bästa sättet att ge stöd och vägledning. Det gjorde en sådan stor skillnad för mig, och min mentor hjälpte mig även att fördjupa min kunskap om tillgänglighet, vilket jag brinner för.

  • En nybörjare kommer att ha många saker som de inte förstår, så er förståelse och tålamod är avgörande. När ni förklarar komplexa ämnen, försök att förklara som om ni själva just lärde er dessa saker. Inte för att praktikanten inte kan förstå, utan för att vi tenderar att förklara ämnen som är bekanta för oss med förväntningen att andra också är bekanta med dem. Detta fenomen har till och med ett namn - kunskapens förbannelse.

“När vi väl vet något, finner vi det svårt att föreställa oss hur det är att inte veta det. Vår kunskap har ‘förbannat oss’. Och det blir svårt för oss att dela vår kunskap med andra, eftersom vi inte kan återskapa våra lyssnares sinnestillstånd.”
— DAN OCH CHIP HEATH
  • Så när ni förklarar, försök att sätta er in i den andra personens skor.

  • Och jag avslutar kanske med något som verkar självklart, men jag tycker att det alltid är viktigt att inkludera: skapa en inkluderande miljö där alla känner sig välkomna och trygga. Vi är ganska privilegierade i Sverige när det gäller detta, men vi måste fortsätta påminna oss själva om att dessa ämnen är levande och alltid behöver diskuteras, prioriteras och förbättras (eftersom oavsett hur bra er företagskultur är, är det viktigt att alltid vara öppen för förbättring).

LIA på Sublime

Att ta emot praktikanter och dela med oss av vår kunskap är något vi verkligen uppskattar och ser som en naturlig del av vårt ansvar och utveckling. Vi har dock lärt oss genom åren hur viktigt det är med ett tydligt mentorskap och att man planerar in tid för att verkligen kunna ta hand om sin “elev”. Precis som Ivona berättar i sin artikel så ställs det krav på arbetsgivaren att det finns en bra struktur, ett gott tålamod och en inkluderande miljö. Ivona har varit en aktiv deltagare i alla aktiviteter som vi anordnar på fritiden. Ett bra sätt att komma in i gänget :)

Hör gärna av dig till oss!

Kanske är det början på ett långvarigt och framgångsrikt samarbete.

/Mia Kim, VD & grundare