Tillgänglighetsaudit: Så granskar och förbättrar du din webbplats

År 2025 träder en ny tillgänglighetslag i kraft. Lagen syftar till att göra digitala tjänster och webbplatser tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar. För att leva upp till de nya kraven kan du behöva förändra din webbplats.

I den här artikeln går vi igenom hur du utför en tillgänglighetsaudit – från granskning och analys till implementering och utbildning – så att din webbplats uppfyller de nya lagkraven och samtidigt skapar en bättre upplevelse för alla användare.

Steg 1: Identifiera hinder på webbplatsen
Första steget i din audit bör vara en noggrann granskning av din webbplats. Verktyg som Axe, Wave och Lighthouse kan hjälpa dig att snabbt hitta problem som låg färgkontrast, bristfälliga alt-texter eller otillgängliga formulär. Även om dessa verktyg ger en god överblick, är det viktigt att genomföra manuella tester för att säkerställa att webbplatsen fungerar som den ska med skärmläsare och tangentbord.

Steg 2: Förstå hur användarna navigerar
Tekniska åtgärder är bara en del av tillgänglighetsarbetet. För att förstå hur din webbplats fungerar för användare kan du använda verktyg som Hotjar för att analysera var besökare fastnar eller har svårt att navigera. Prioritera viktiga områden som menyer, formulär och sidstruktur för att optimera användarupplevelsen.

Steg 3: Åtgärda problemen och testa med riktiga användare
När du har identifierat problemområden är nästa steg att åtgärda dem. Detta kan innebära justeringar av färgkontraster, förbättring av alt-texter eller förenkling av navigeringen. För att säkerställa att dina förändringar ger avsedd effekt, testa dem på riktiga användare – särskilt personer med funktionsnedsättningar. Denna feedback är ovärderlig och garanterar att din webbplats fungerar för alla.

Steg 4: Dokumentera framsteg och utbilda ditt team
Efter att ha genomfört granskningen och implementerat förändringar är det viktigt att dokumentera hela processen. Detta ger dig en referens för framtida uppdateringar och underlättar vid kommande audits. Se också till att utbilda ditt team i grundläggande tillgänglighetsprinciper, så att din webbplats fortsätter vara tillgänglig över tid.

Varför tillgänglighet är en investering för framtiden

Att genomföra en tillgänglighetsaudit ska inte ses som en åtgärd enbart för att leva upp till den nya lagen. Det är också en långsiktig investering i användarvänlighet. Genom att systematiskt förbättra tillgängligheten skapar du en bättre upplevelse för alla besökare, oavsett deras förutsättningar. Dessutom minskar du risken för juridiska problem och bidrar till en mer inkluderande digital värld.

Vi finns här som stöd

Sublime har lång erfarenhet av tillgänglighetsfrågor på webben och kan hjälpa dig genom hela auditprocessen. Oavsett om du behöver genomföra en fullständig tillgänglighetsaudit eller specifika anpassningar av din webbplats, kan vi hjälpa dig att göra din webbplats både tillgänglig och framtidssäkrad. Kontakta oss gärna för ett förutsättningslöst möte!

Erik Morlin Frontendutvecklare

erik.morlin@sublime.se +46707106206

Läs mer om tillgänglighet

Hör gärna av dig till oss!

Kanske är det början på ett långvarigt och framgångsrikt samarbete.

/Mia Kim, VD & grundare