Möt vår tillgänglighetsexpert Erik Morlin

Hej Erik Morlin, tillgänglighetsexpert hos oss på Sublime. Kan du berätta lite om vad din roll innebär och varför tillgänglighet är så viktigt?

"Tillgänglighet handlar om att göra webbplatser och digitala tjänster tillgängliga för alla, oavsett eventuella funktionsnedsättningar," förklarar Erik. "Det är inte bara en teknisk fråga, utan en fråga om mänskliga rättigheter. Alla människor ska ha samma tillgång till information, och det är något som till och med står inskrivet i FN:s stadgar."

Erik beskriver vikten av tillgänglighet på ett personligt sätt: "Tänk dig att du har en vän som sitter i rullstol och inte kan ta sig in på en restaurang på grund av en trappa. Det är samma sak på nätet – om en webbplats inte är tillgänglig stänger den ute människor från viktiga tjänster och information."

- Vilka är de största utmaningarna i ditt dagliga arbete med tillgänglighet?

"Den största utmaningen är att få kunder att förstå nyttan med tillgänglighet, särskilt när det gäller att motivera kostnaden för att implementera det," säger Erik. "Många förstår att det är viktigt, men det kan vara svårt att visa på den ekonomiska vinsten. Ett konkret exempel är e-handel: om en webbplats inte är tillgänglig kan det hindra kunder från att genomföra köp, vilket kan leda till betydande intäktsförluster. Tillgänglighet är därför inte bara en etisk fråga – det är också en affärsmässig fråga."

- Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig som tillgänglighetsexpert?

"Som frontend-utvecklare arbetar jag med den kod som styr det visuella på en webbplats – det besökaren ser och interagerar med. Mitt fokus ligger på att säkerställa att alla användare, oavsett förutsättningar, kan tillgodogöra sig informationen. Det kan innebära att anpassa sidan för skärmläsare som Jaws, eller att säkerställa att innehållet är tydligt strukturerat och lätt att läsa. Mycket av tillgänglighetsarbetet handlar om sunt förnuft, som att välja färgkombinationer som är lätta att läsa och göra sidan så överskådlig som möjligt."

- Vilka tjänster erbjuder Sublime kring tillgänglighet, och hur hjälper vi våra kunder?

"Vi erbjuder tillgänglighetsgranskningar, även kallade audits, där vi identifierar områden som kan förbättras på en webbplats. Dessa granskningar kan vara djupgående och täcka alla aspekter av tillgänglighet, eller enklare kontroller som snabbt visar om webbplatsen uppfyller grundläggande krav. Efter att vi har identifierat bristerna hjälper vi även till med att åtgärda dem och implementera de nödvändiga förbättringarna för att säkerställa att webbplatsen blir fullt tillgänglig.

Vi uppmuntrar ofta våra kunder att själva granska sina webbplatser och erbjuder stöd genom hela processen. Det finns många bra verktyg att använda, och vi hjälper gärna till med att komma igång. Dessutom erbjuder vi utbildningar om lagkrav och praktisk vägledning för redaktörer, så att de kan säkerställa att webbplatsen hålls tillgänglig över tid. Målet är att ge redaktörerna de verktyg de behöver för att skapa och underhålla tillgängliga webbplatser på ett effektivt sätt."

- Kan du ge ett exempel på hur vi hjälpte ett företag med tillgänglighet?

En av de största utmaningarna med SOS Alarms webbplats var att säkerställa att den uppfyller de nya tillgänglighetskraven som träder i kraft i juni 2025. Vi genomförde omfattande kodförändringar och anpassade redaktörsstödet så att webbplatsen skulle följa nivå AA enligt WCAG 2.1. Detta innebar bland annat att vi anpassade webbplatsens formulär, införde språktaggning och såg till att gränssnittet blev mer logiskt och användarvänligt, särskilt för användare som navigerar med tangentbordet.

Tack vare dessa anpassningar nådde sosalarm.se högsta betyg i tillgänglighetstester, både enligt Pa11y och Axe, två populära verktyg för att testa webbplatsers tillgänglighet. Båda används flitigt inom branschen för att säkerställa att webbplatser följer WCAG-standarder. Webbplatsen klättrade också till en delad förstaplats i kategorin för företag ägda av offentlig sektor enligt granskning av tjänsten Webperf.

Hur vi på Sublime kan hjälpa dig med tillgänglighet

Om du vill säkerställa att din webbplats uppfyller alla tillgänglighetskrav och skapa en bättre upplevelse för alla användare, är vi här för att hjälpa dig. Våra tillgänglighetsaudits ger dig en djupgående förståelse för hur din webbplats kan förbättras – både tekniskt och visuellt. Kontakta oss gärna för att få veta mer om hur vi kan hjälpa dig att göra din digitala närvaro mer inkluderande.

Erik Morlin Frontendutvecklare

erik.morlin@sublime.se +46707106206

Hör gärna av dig till oss!

Kanske är det början på ett långvarigt och framgångsrikt samarbete.

/Mia Kim, VD & grundare